Sistemul All-on-4/6 este un metodă unică de protezare, concepută pentru persoanele cu pierderi totale sau parțiale ale dinților în combinație cu o resorbție osoasă pronunțată și imposibilitatea efectuării adiției osoase.
Practic această metodă presupune refacerea tuturor dinților pe doar 4 sau 6 implanturi dentare.
Principalul avantaj al sistemului All-on-4/6 este faptul că poate fi efectuat în prezența sinuzitei și a resorbției osoase în zona laterală. Adică tehnica evită operația de sinus-lift, ceea ce reduce semnificativ timpul și costul lucrării.
În majoritatea cazurilor, pentru a crește fiabilitatea rezultatului alegem varianta all-on-6. Dacă situația clinică inițială nu permite inserarea a 6 implanturi, atunci se efectuează varianta all-on-4.
Prin ce se deosebește această metodă?Caracteristica principală a sistemului este utilizarea a doar 4 sau 6 implanturi dentare pentru a susține o lucrare dentară completă fixă.
Diferența față de alte tehnologii o face poziția implanturilor dentare: 2 sau 4 implanturi dentare sunt plasate vertical în partea anterioară, iar celelalte două implanturi laterale sunt întotdeauna plasate în unghi. De asemenea, diferă și forma și înclinarea bonturilor protetice. Ele poartă denumirea de multiunituri și datorită formei specifice permit fixarea lucrării protetice prin înșurubare. Design-ul special al bonturilor reduce la minimum riscurile de inflamație gingivală și de slăbire a lucrării protetice în timpul sarcinilor masticatorii.
Pentru a crește succesul tratamentului, din cauza unor caracteristici anatomice, se recomandă plasarea a 6 implanturi dentare pe maxilarul superior, în timp ce pentru maxilarul inferior sunt de ajuns și 4. Osul maxilarului superior este mai slab, mai subțire, și mai poros, de aceea este necesar mai mult timp pentru integrare și de un număr mai mare de implanturi pentru rezistență.
Tacticile terapeutice sunt selectate individual pentru fiecare pacient în parte, unde medicul ține cont de toți factorii care pot afecta rezultatele integrării.Fixarea protezei provizorii poate avea loc la 4-6 ore de la intervenție. Cu toate acestea, se recomandă instalarea protezei după 2-3 zile de la operație, ceea ce va îmbunătăți vindecarea și va reduce riscul de complicații postoperatorii.
După 6 luni, proteza temporară trebuie înlocuită cu o lucrare definitivă. Nu este recomandat să amânați înlocuirea protezei pentru o lungă perioadă, deoarece, în timp, uzura materialului poate duce la modificarea ocluziei. Lucrarea protetică definitivă se face după osteointegrarea completă a implanturilor dentare.
Lucrările protetice sunt atașate de implanturi cu ajutorul unor bonturi protetice speciale, care fixează rigid și asigură o bună stabilitate a lucrării. Pacientul nu le poate scoate. Acest lucru poate fi făcut doar de un medic la un control regulat. De obicei, acest lucru se întâmplă de 2 ori pe an pentru măsuri de prevenție.
Lucrările definitive pot fi realizate din diverse materiale, în funcție de dorințele și posibilitățile financiare ale pacientului. Baza lucrării poate fi realizată din aliaje, titan sau zirconiu, iar dinții pot fi din material compozit sau ceramică.
Este dureroasă intervenția?
Înainte de operație, pacientului i se administrează anestezie locală. Astfel, pacientul nu va simți absolut nimic pe parcursul intervenției în afară de vibrații în timpul forajului și o ușoară presiune pe maxilar în momentul inserării implantului.
Intensitatea durerii după intervenție depinde direct de pragul individual al durerii, de volumul operației și de abilitatea chirurgului. De obicei, există doar o jenă sau o durere ușoară, care poate fi ameliorată cu ajutorul analgezicelor.