Cariile dentare reprezintă distrugerea țesutului dur al 🦷 și este provocata de 🦠 din cavitatea bucală (în special Str. Mutans și lactobacili) și produsele acestora care ajută la formarea plăcii dentare microbiene și actioneaza demineralizând și distrugând suprafața externă a dintelui – smalțul și apoi dentina.
Depistarea cariilor dentare în faza incipientă garantează longevitatea maximă a tratamentul efectuat. Cu cât leziunea carioasă este descoperită mai devreme sunt șanse mai mari de a păstra dintele vital.☝️
Cel mai des cariile se dezvoltă pe suprafețele de masticație ale dinților, în șanturile și fosetele dinților, dar uneori apar în zone mai puțin vizibile ale dinților și anume la punctele de contact dintre dinți. În acest caz numai 👩🔬 stomatolog va aprecia existența sau nu a cariei dentare.Cu siguranță caria dentară netratată va evolua in timp până la pierderea dintelui afectat☹️.
Caria dentară este o leziune de origine bacteriană 🦠 care distruge progresiv țesutul dur al 🦷. În fazele incipiente este asimptomatică și poate fi depistată doar de către 👩🔬. Atunci când leziunea e observată de către pacient sau au început durerile, procesul carios este deja mult avansat.
Cu cât caria este depistată mai devreme, cu atât sacrificiul dentar este mai mic, tratamentul mai simplu și mai puțin costisitor❕Evoluția este spre interiorul dintelui, distrugând coroana dentară și ajungând la pulpa dentară (nerv). În acest stadiu durerile sunt dese și intense, dintele necesitând tratament de canal (endodontic)😲
Tratamentul cariei urmărește:
✔️ Îndepartarea țesutului dentar afectat;
✔️ Protecția țesutului remanent;
✔️ Refacerea dintelui (obturația);
✔️ Functionalitate